Warm water produceren kan anders, op 4 manieren

Neen, een boiler en een doorstroomtoestel zijn niet de enige manieren om warm water te produceren …

Vaak is de productie van warm water gekoppeld aan de verwarmingsinstallatie. Maar er zijn meer mogelijkheden dan een traditionele boiler of doorstroomtoestel. Kijk naar je behoeften en de kenmerken van je woning en kies een van deze 4 alternatieve installaties.

 

1. Een combiketel

Gecombineerde toestellen verwarmen met hun brander zowel het water dat in de centrale verwarming circuleert als het sanitair water. Om sanitair warm water te produceren zijn er twee mogelijkheden: een doorstroomtoestel of een kleine ingebouwde boiler. Voor meer comfort installeer je een extra boiler met indirecte aansluiting op je combiketel.

 

2. Een voorraadvat

Net als een boiler, houdt een voorraadvat een bepaalde hoeveelheid water voor je warm. Wat is dan het verschil? Een voorraadvat sluit je tegelijk aan verscheidene energiebronnen aan (warmtepomp, pelletketel, zonneboiler). Het water wordt verwarmd door de energiebron die op elk ogenblik de meest geschikte is.

 

3. Een zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van de natuurlijke warmte van de zon, die door thermische zonnecollectoren op het dak wordt opgevangen. De warmte wordt via leidingen naar de zonneboiler binnen getransporteerd. Als de zon niet schijnt, steekt de aardgasketel een handje toe.

 

4. Een warmtepompboiler

Hij verwarmt het water tot de gewenste temperatuur met de warmte die al in de woning aanwezig is, aangevuld met elektrische energie. Het systeem zuigt de lucht in de kamer aan en haalt er zoveel mogelijk warmte uit met een warmtewisselaar en een compressor.

Een verwarmingsoplossing op maat