Waarvoor dient een thermostaat

Om het in huis altijd behaaglijk warm te hebben, gaat er niets boven een goede thermostaat!

De hoofdfunctie van een thermostaat is het verwarmingssysteem in- en uitschakelen om een bepaalde temperatuur te bereiken of te behouden. Een thermostaat “voelt” de kamertemperatuur. Ligt ze lager dan de gewenste temperatuur, dan schakelt hij de verwarming in. Is de ingestelde temperatuur bereikt, dan schakelt hij de verwarming uit.

Een thermostaat verhoogt je comfort

Het ligt voor de hand dat een thermostaat in de eerste plaats voor meer comfort zorgt. Hij garandeert op elk ogenblik een aangename temperatuur (aangepast aan het moment van de dag). Heb je je “comforttemperatuur” gevonden en ingesteld? Dan zorgt de thermostaat voor al de rest.

Om die temperatuur te vinden, stel je de thermostaat in op een vrij lage temperatuur, bijvoorbeeld 17 of 18°C. Vervolgens verhoog je de temperatuur elke dag een graad, tot je je knus en behaaglijk in huis voelt.

 

Een programmeerbare thermostaat bespaart energie

Met een goed geprogrammeerde thermostaat bespaar je 7 tot 10% op je energieverbruik. Waarom zou je ’s nachts of als je niet thuis bent de ketel op volle toeren laten draaien? 16° of 17°C zijn dan voldoende om de kou buiten te houden. Als je overdag buitenshuis werkt, programmeer je de thermostaat om de verwarming een half uur vóór je vertrekt uit te schakelen. En als je ’s avonds gaat slapen, doe je precies hetzelfde.

Het is zelfs mogelijk om de temperatuur in je woning op afstand in te stellen. Daarvoor bestaan er geconnecteerde thermostaten, zoals de Smart Thermostats van ENGIE Electrabel. Met je pc, tablet of smartphone schakel je dan heel eenvoudig de verwarming op afstand in en uit.

Een verwarmingsoplossing op maat