Vier manieren om je te verwarmen

Over welke grote mogelijkheden beschik je voor je verwarmingssysteem?

1. Een aardgas- of stookolieketel

Dit zijn de populairste systemen: 55% van de Belgische gezinnen verwarmt zich met aardgas en 33% met stookolie. Behalve hoogrendements- en condensatieketels zijn er ook types zonder label. In meer dan 80%  van de gevallen kiest de gebruiker bij een nieuwe installatie voor een condensatieketel. Deze biedt het hoogst bereikbare rendement.

 

2. Een warmtepomp

Een warmtepomp haalt 70 tot 80% van haar energie uit de omgeving (bodem, lucht). Daardoor is dit een van de zuinigste en meest milieuvriendelijke verwarmingssystemen. Je energiefactuur vaart er wel bij: ze kan met bijna 75% verminderen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De 4 belangrijkste types zijn water/water, grond/water, lucht/lucht en lucht/water.

 

3. Een pelletketel

Pellets zijn een soort korrels die bestaan uit samengeperst houtafval. Dit maakt er een milieuvriendelijke en voordelige brandstof van. Een pelletketel is zo ontworpen, dat hij een hoog warmterendement uit deze brandstof haalt. Een systeem berekent automatisch de vereiste hoeveelheid pellets op basis van de buitentemperatuur. Een pelletketel heeft meer tijd nodig om zijn werktemperatuur te bereiken dan een gas- of stookolieketel.

 

4. Een micro-opwekkingsysteem

Het geniale aan micro-opwekking (of micro-warmtekrachtkoppeling), is dat één toestel tegelijk warmte en elektriciteit produceert! Hier lees je er alles over. Er is maar één nadeel aan verbonden: een micro-opwekkingssysteem is 4 tot 5 keer duurder dan bijvoorbeeld een condensatieketel. Deze technologie komt in België nog maar weinig voor.

Een verwarmingsoplossing op maat