Een zonneboiler … in België

Heeft het zin om een zonneboiler te installeren in een land waar het niet altijd zonnig is? Jazeker!

In België schijnt de zon elk jaar gemiddeld 1 550 uur op volle kracht en 2 300 uur gesluierd door wolken, met een min of meer diffuse zonnestraling. Maar een warmwaterinstallatie op zonne-energie werkt ook als de zon niet schittert in een wolkeloze hemel. Dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Het systeem dekt immers 40 tot 60% van onze warmwaterbehoefte. En als de zon niet schijnt, steekt je aardgasketel gewoon een handje toe.

 

Hoe werkt een zonneboiler?

Een warmwaterinstallatie op zonne-energie bestaat uit drie elementen:

  • zonnecollectoren op je dak. Voor een gezin van 2 tot 3 personen heb je minstens 4 m² onbeschaduwde dakoppervlakte nodig;
  • een opslag- of voorraadvat voor warm water;
  • een naverwarmingssysteem voor in de winter.

Een zonneboilersysteem maakt gebruik van de natuurlijke zonnewarmte, die wordt opgevangen door thermische zonnecollectoren. De warmte wordt door leidingen naar de boiler getransporteerd.

 

Hoeveel bespaar je met een zonneboiler?

Belsolar, de beroepsvereniging voor thermische zonne-energie en zonneboilers, ontwikkelde een module om het rendement van de installatie te berekenen. Ze houdt rekening met deze factoren: aantal zonnecollectoren, boilervolume, dakhelling, ligging ten opzichte van het zuiden, aantal personen in het gezin.

De besparingen kunnen oplopen tot 60% van de kosten om het water van bad, douche en keuken te verwarmen. Sanitair warm water vertegenwoordigt in België 10 tot 20% van het totale energieverbruik van een gezin.

Een verwarmingsoplossing op maat