De 3 onderdelen van elk verwarmingssysteem

Productie, distributie en regeling zijn de drie onderdelen van elk verwarmingssysteem. Hoe werken ze samen?

Als je wilt besparen op uw verwarming, moet je eerst weten hoe ze functioneert en uit welke onderdelen ze bestaat. Het zijn er hoofdzakelijk 3: productie, distributie en regeling.

 

Warmte produceren

Een ketel (of een warmtepomp) verwarmt water (of lucht) met een brandstof: gas, stookolie, pellets, … Als het water een bepaalde temperatuur bereikt, stroomt het door leidingen naar verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming, …), die zich in de kamers van de woning bevinden.

 

Warmte verspreiden

Als er door radiatoren, convectoren of andere verwarmingselementen warm water stroomt, dan nemen die toestellen de warmte op en verspreiden ze vervolgens door de kamers. Warmtedistributie kan op verschillende manieren: door convectie, straling, …

 

Warmte regelen

In de meeste gevallen regelt een thermostaat de temperatuur in een woning. Hij meet voortdurend de kamertemperatuur en als die onder de gewenste temperatuur zakt, ontsteekt hij de verwarming. Is de ingestelde temperatuur bereikt, dan schakelt de thermostaat de verwarming weer uit.

 

De grootste besparingen zijn te halen bij de warmteproductie. Kies daarvoor een systeem dat aan je woning is aangepast (in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn niet alle systemen geschikt voor alle woningen!). Extra besparingen zijn zeker mogelijk door je thermostaat optimaal te programmeren.

Een verwarmingsoplossing op maat